Hjemmelaget ripsgele med bringebær

Siden det nærmer seg høst og bærtida er godt i gang tenkte jeg å starte hele bloggen med et innlegg om noe som kan lages av bær.

20150812_152350

For et par år siden plantet jeg en ripsbusk i hagen til mamma og pappa (mens jeg fortsatt bodde hjemme). Den er fortsatt ganske liten og uten store mengder bær. Heldigvis har Besse en gigantisk ripsbusk i skråningen og i løpet av et par timer en ettermiddag hadde jeg plutselig plukket 4 kg rips.

Jeg bestemte meg ganske plutselig for å prøve meg på å lage ripsgele med bringebær. Resultatet ble himmelsk. Ikke er det vanskelig å lage heller.

1 kg ble spist med vaniljeis eller vaniljesaus. Resten har blitt til ripsgele sammen med bringebær. Jeg brukte kjøpebringebær, men ingenting er bedre om man kan bruke selvplukk.

20150812_164448

Dette trenger du:

-3/4 rips

-1/4 bringebær

-2-3dl vann per kg bær

-800-1000g sukker per liten saft. Jeg brukte rørsukker

-En stor kjele og en stor bolle (evnt to store kjeler)

-Saftsil eller finmasket klede

-Glass med lokk

Jeg brukte 3 kg rips og en kg bringebær men forholdet kan justeres etter smak. Grovrens ripsen.Småstilket kan vistnok henge på, men jeg tok bort alt. Ha bærene i en kjele sammen med vann og kok opp. La koke i ca 30 min eller til bærene har falt sammen. Sil så av saften.

Dette tar litt tid så det er likegreit å bare la det stå for seg selv et par timer. Jeg fikk ganske nøyaktig 3 liter saft fra 4 kg bær

20150812_22125920150816_182504

Kok opp safta og la den koke i et par minutter før du tilsetter sukker. Tilsett sukkeret under omrøring eller i omganger slik at det får løst seg opp. La safta småkoke uten lokk i ca 15 minutter uten at du rører den. Fjern så skummet som legger seg på toppen med en skje eller lignene. Dette er avfallsstoffer som man ikke vil ha med. Jo flinkere du er til å fjerne skum jo klarer blir også geleen.

20150819_231632

Så er det tid for å ta en geletest. Denne testen fikk jeg ikke helt til men jeg slenger med tipset likevel.

Sett en tallerken kaldt, legg en dråpe med saft på tallerken og la stå et par minutter. Du skal da kunne dra skjea gjennom dråpen uten at den samler seg igjen. Dersom den samler seg må man tilsette mer sukker. Som skrevet fikk jeg ikke testen helt til, men safta som ble igjen på skjea ble til gele så jeg tok en råsjans og helte over på glass, og det funker

Glassene du bruker må være helt reine og sterile. Sett ovenen på 100 grader, skyll glassene i glo varmt vann og sett de inn i ovnen. Det er ikke nødvendig å tørke de, vannet fordamper. La glassene stå i minst ti minutter. Jeg satte de inn mens safta kokte.

Fyll glassene med saft og skru på lokket med en gang. La glassene avkjøles i romtemperatur før de settes i kjøleskap.

Ripsgele kan fryses, bare husk at glassene da ikke må fylles helt opp. Ellers skal de være holdbare i månedsvis i kjøleskap. Siden det er første gang jeg prøver videreformidler jeg bare informasjon jeg har lest når det gjelder holdbarhet og frysing.

Jeg bruker ripsgeleen sammen med brie og bacon. Det skal også være veldig godt sammen med ulike matretter, i sauser og sammen med vaniljeis. Jeg gleder meg nok mest til å prøve sammen med is

20150819_230807

Hva bruker du ripsgele til? Har du laget det selv? Eller ble du fristet til å prøve nå kanskje?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s