Helt på bærtur

Jeg er så heldig å bo ca midt i skogen. Det gjør også at blåbæra er veldig lett tilgjengelig. Det finnes altså ingen unnskyldning for ikke å dra på bærtur. Så forrige uke var jeg ute på tur.Snapchat--6582262579012417477

I løpet av en times tid hadde jeg plukket et helt spann med blåbær, ca 2,5 kg. Gode, søte og blå bær propp fulle av masse godsaker. Blåbær bør man definitivt spise mase av. Det letteste er å ta en neve å spise. Blåbær er også supergodt sammen med is, i smoothie eller i/oppå ulik bakst. Plukk masse blåbær nå og putt i frysern, da har du godsaker i hele vinter.

Jeg valgte å lage syltetøy av en del. Det ble helt fantastisk godt. Så jeg må nok ut på bærtur igjen. Det er superenkelt å lage sitt eget syltetøy. Det er også en enkel måte å få i seg bær på. Med hjemmelaget syltetøy har man også kontroll på hva man får i seg, ingen kunstige tilsetningsstoffer og sukkermengden kan man regulere selv.

Syltesukker inneholder pektin som gjør at syltetøyet stivner men det er hvitt raffinert sukker, altså veldig lite sunt. Jeg brukte isteden rørsukker som er et sunnere alternativ (obs! rørsukker er fortsatt ikke sunt, bare bedre en vanlig sukker). Det ble altså ikke noe pektin i mitt syltetøy og det ble ganske flytene. Det går ann å kjøpe pektin å tilsette dersom man ikke ønsker syltetøyet så flytende.

Oppskriften jeg brukte til syltetøyet er

-1kg bær

-1/2 vaniljestang (eller noen dråper vaniljeessens)

-350g sukker (sukrin funker nok også, men det har jeg ikke prøvd)

-saften av en halv sitron

Denne oppskriften kan brukes på alle typer bær, jeg lagde både blåbær og bringebær. Ved å bruke vaniljestang får man en søtere smak uten for mye bruk av sukker. ½ stand gir ganske utpreget vaniljesmak, bruk eventuelt mindre om du vil ha en mindre tydelig smak. Da må muligens sukkermengden også reguleres. Sitron tilsettes for konservering.

Start med å rense bærene og ha de over i en kjele. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha alt over i kjelen. Kok opp under lokk og rør av og til. La koke i 8-10 minutter. (OBS! Det må ikke tilsettes vann, da vil du få et veldig flytende syltetøy). Det er viktig at bærene varmes opp fort og relativt likt. Man bør derfor ikke doble oppskriften, men heller lage i flere omganger.

Tilsett så sukker og sitron og rør godt til alt sukkeret er oppløst. Kok syltetøyet opp igjen og hell over på reine, varme glass. Vask glassene og lokkene som skal brukes godt, skyll de i varmt vann og sett de inn i ovnen på 100 grader i minst ti minutter. Ta de ut av ovnen etterhvert som de skal brukes

.20150816_194217

Fyll glassene helt opp slik at det blir plass til minst mulig luft. Skru på lokket mens alt er varmt. Det vil da dannes et vakum i glasset og holdbarheten forlenges. Syltetøy kan lagres flere måneder i kjøleskap eller i kald kjeller. Dersom du vil fryse syltetøyet må du ikke fylle glassene helt opp, la det være igjen nok plass til at det kan utvide seg.

I dag er det søndag og strålende vær (hvertfall i Drammen). Helt perfekt for en bærtur, jeg må nok ut igjen. For de 3 glassene jeg har med blåbærsyltetøy kommer nok til å forsvinne fort. Har du ikke tid til å lage syltetøy med en gang er det ikke noe problem å fryse bærene også lage syltetøy av de ved en senere anledning.

Har du plukket bær i år? Eller har du tenkt deg på tur?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s