Fredagstaco(pizza)

20150823_163221Taco på fredager er vel en slager i de fleste norske hjem. Hva med å prøve en liten vri å lage tacopizza isteden. Godt, enkelt og ganske så sundt. Spesielt når du laget alt fra bunnen av. Jeg har hatt litt problemer med å lage ordentlig god pizzabunn uten alle tingene jeg kan spise. Plutselig en dag oppdaget jeg en nye (hvertfall for meg) serie med glutenfrie melblandinger. De inneholder for det meste bare ting jeg tåler. Riktignok er det maisstivelse i de fleste, men det kan jeg heldigvis spise noe av nå.

Som du kanskje skjønner er ikke denne pizzaen laget heeelt fra bunnen av. Pizzabunnen er posen som vist på bildet. Men bruk gjerne en annen pose eller din egen favorittoppskrift. Jeg har også brukt tacosaus på glass siden deg går fortere, selv om det beste er å lage lage salsa fra bunnen av å bruke.  Oppskrift på salsa kommer senere.

Server pizzaen med hjemmelaget guacamole og en frisk salat. Avokado er 20150823_173136supersunt og noe alle bør spise masse av. Botanisk sett er avokado faktisk et bær. Den inneholder mange sunne fettsyrer og gir en god metthetsfølelse. Det sies også at man kan «fjerne» magefett ved å spise avokado hver dag, en sannhet med modifikasjoner. Mer om det når jeg skal skrive innlegg om fett, uansett er det bare sunt å spise masse avokado, enten som den er eller ved å lage f.eks guacamole.

Du trenger:

-Pizzadeig

-2 pakker/800g karbonadedeig (evnt blanding av kjøttdeig fra storfe og kylling)

-Sjampinjong og løk (valgfritt)

-1 glass tacosaus (evnt det som trengs for å lage salsa)

-Tacokrydder (se egen oppskrift lenger ned)

-Valgfri ost*

-Salat/agurk/tomat/ananas, alt du vil ha i en salat

Til guacamole

-1-2 godt modne avokadoer

-En skvis lime/sitron evnt sitronsaft fra flaske

-Fersk chili og hvitløk, evnt pulver

-Salt og pepper

Lag pizzadeigen og kjevle den ut på et stekebrett kledd med bakepapir. Glutenfri deiger er ofte seige og setter seg fast i kjevla. Et godt triks er å legge plasfilm/gladpack over deigen før du begynner å kjevle. Legg et godt lag med tacosaus utover, jeg bruker ca ett glass.

Stek kjøttdeigen i pulver og ha over i en kjele. Stek eventuelt sopp og løk og ha oppi sammen med kjøttet. Tilsett 1-2 dl vann og 4-8ss av tacokrydderet (evnt to poser).  Hvor mye krydder du vil ha i avhenger egentlig av hvor sterk smak du ønsker, prøv det frem.

La kjøttet småkoke et par minutter så smaken setter seg ordentlig. Fordel kjøttet over på pizzadeigen og stek på 185 grader i 15-20 minutter (eventuelt det som anbefales til din pizzadeig).

*Når det gjelder ost bruker du den du liker best. Bruker du jarsberg eller lignene kan du strø over osten før du s20150828_101957etter pizzaen i ovnen. Jeg tåler noe ost bedre enn anner og cheddarosten på bilde går fint en gang i blant. Den smelter veldig fort så jeg pleier å legge den på når det er ca 5 minutter igjen av steiketida. Det samme gjelder om du bruker mozzarella ost.


Mens pizzaen steikes kan du kutte opp salat og lage guacamole. Salat regner jeg med dere ikke trenger en beskrivelse for å lage (?) så vi hopper rett til guacamolen. Bruk godt modne avokadoer, de er lettest og mose og gir best smak. Del avokadoen i to, fjern steinen og ha fruktkjøttet over i en bolle. Til to avokadoer syns jeg en god ts chilipulver og samme mengde hvitløkspulver er passe. Evnt et par finhakkede hvitløksfedd og ca en halv fersk chili. Ha oppi godt med nykvernet pepper og en klype salt samt en skvis med lime eller sitron. I tillegg til å gi en god smak hindrer lime/sitron også missfarging og avokadoen holder seg grønn og fin. Bland alt sammen med stavmikser. Har du ikke savmikser funker det med gaffel eller en potetmoser. Da blir den gjerne litt grovere.

20150823_16405120150823_164413

Tacokrydder

-2 spisskummen

-2 chilipulver

-2 hvitløk

-3 paprikapulver

-2 pepper

-2 salt

-2 oregano

-1 koriander

-1 sukker**

Du velger selv om du måler ingrediensene i spiseskjeer eller desiliter (eller liter for den saks skyld). Poenget er forholdet mellom krydderne. Nøkkelen til skikkelig tacosmak er nok spisskummen, så det anbefales ikke å redusere noe på dette. Denne er ikke veldig sterk, så liker du sterk mat kan du med fordel ha i mer chilipulver. Det kan være greit å lage opp litt og ha i en boks til senere. Da kan du kjapt og enkelt lage taco akkurat når du føler for det.

**Hvorfor tilsette sukker når det ikke er sunt? Sukker er sammen med salt en form for smaksforsterker i maten. Det kan selvfølgelig sløyfes men da bør du også bruke en større mengde krydder. Jeg syns uansett smaken blir bedre med å tilsette litt sukker. Kokossukker eller rørsukker fungerer helt fint. Sukrin skal visst også fungere på samme måten, men jeg klarer ikke smaken av sukrin så bruker heller sukker.

 

Pizza er også supert å ha med i matboksen til lunsj dagen etter.

20150824_153346

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s