Saft

21170776_10159224856525111_510408005_oDet er igjen tid for høsting av frukt og bær. Tidligere har jeg delt oppskrift på syltetøy og ripsgele. I år har det stort sett gått i safting.

Med en saftkoker er det lekende lett å lage saft. Jeg er så heldig at mamma har tatt vare på mormors gamle saftkoker. Etter å ha støvet ned noen år tok jeg den fram og etter en real omgang med oppvaskkost og stålull var den klar til bruk.

Hittil har jeg laget 3 typer saft; rips, rabarbra og pære og en med blanding av ulike bær (blåbær, bjørnebær, bringebær, rips og noen få solbær)

Oppskrift og fremgangsmåte er den samme uansett hva du ønsker å lage saft av.

Til en runde i saftkokeren trenger du:
-ca 5 kg frukt og/eller bær
-ca 200gram sukker pr liter saft.

Saftkokeren består av 3 deler. Den nederste fylles med vann. Dette skal gi damp som trekker saft ut av frukten/bærene, så fyll godt opp. Det siste man ønsker er at det skal tørrkoke, ikke at det var i nærheten av å gjøre det hos meg, men det er ingen vits i å ta noen sjanser.21124422_10159224855745111_1668327135_n
I den delen som det er huller fyller du oppi dt du vil safte. Her er det bare å fylle opp så mye det er plass til, det vil synke sammen etterhvert. Det er ikke nødvendig å ranske bærene. Men fjern eventuelle deler på frukt som er råttent. Pærene delte jeg opp i litt mindre biter, da var de også lettere å stable.

Noen velger å legge sukkeret lagvis mellom det som skal saftes. Da kan saften tappes rett på flasker.
Siden det varierer endel hvor mye saft man får har jeg valgt å tilsette sukker helt til slutt. Det er litt mer jobb, men jeg tror det er verdt det. Jeg bruker rørsukker, som er et sunnere alternativ til hvit sukker. Jeg vil ikke tro at det er noe problem å bytte ut sukkeret helt eller delvis med sukrin eller annen søtning om man foretrekker det.

Selve prosessen med å få ut safta går stort sett av seg selv. Du bør beregne god tid. Hos meg tok det ca 3-4 timer. Den første timen skjer det veldig lite. Men de neste timene må du følge med og tappa ut safta etterhvert som den blir klar. Jeg tappet det over i en bolle.
Mot slutten brukte jeg en potetstapper til å skvise ut siste rest av saft.

Så er det bare å måle opp og ha over i kjele(r). Det kan være en fordel å bruke en sil da det ofte føler med noe grums. Tilsett sukker. Jeg brukte 200gram pr liter saft til alle typene, men det kan avhenge av hva du safter og hvor søt du vil ha safta.

Kok opp og rør til sukkeret er oppløst. Safta trenger kun et oppkok og skal ikke koke lenge. Jeg fjerner skummet som kommer på toppen, usikker på om det er nødvendig når man lager saft, men vet at man får en blankere gele av å gjøre det.

Hell så safta over på sterile flasker. Jeg vasker disse først i varmt vann og setter de så i ovnen på i overkant av 100 grader i minst 15 minutter. Oppbevar flaskene mørkt og kjørlig.

Som nevnt har jeg foreløbig laget tre typer saft og fikk litt ulik mengde væske.
5 kg rips ble 3,15 liter saft
3 kg rabarbra og 2 kg pære ble til 3,4 liter saft
4,1 kg bær ble til 3,4 liter saft. (Jeg har ikke nøyaktig fordeling her da noe var i lagret i «resteposer» i frysern det var ca 1,2 kg blåbær, 1,1 kg bjærnebær, 900g bringebær, 800g rips og litt solbær)

Den ferdige safta er konsentrert og må blandes ut. Blandingsforholdet er ca 1:6. For en ekstra frisk smak kan safta blandes ut med kullsyrevann.

 

21175754_10159224854360111_499242658_n21150995_10159224847005111_298773624_n

Hva vil du lage saft av? Eller har du forslag til hva jeg kan prøve i neste runde?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s